Gradient Hrvatska: Zvučnici

Gradient Hrvatska: Zvučnici

Finsku manufakturu Gradient , specijaliziranu za proizvodnju HiFi zvučnika utemeljio je 1984. godine Jorma Salmi , pomalo samozatajni, ali zato nedvojbeno jedan od najboljih konstruktora zvučnika i poznavatelja elektroakustike današnjice. Njegovi rani prototipovi izrazito usmjerenog i dipolnog zračenja promijenili su percepciju publike o zvučnicima, te ih u konačnici potaknuli na slušanje glazbe. Salmi jednostavno nije želio prihvatiti činjenicu, da prostor u kojemu se nalaze zvučnici presudno i nemilosrdno utječe na reprodukciju svih, pa i onih ponajboljih zvučnika. Iz takvog pristupa rodile su se inovacije koje i danas predstavljaju dušu Gradient zvučnika, a njihov dizajn čine unikatnim.

Kako bi svoje inovacije učinio komercijalno dostupnima, veliki ljubitelj glazbe i beskompromisni HiFi entuzijast Salmi, napušta posao u jednoj poznatoj telekomunikacijskoj tvrtki, te zajedno sa svoja dva prijatelja i istomišljenika pokreće projekt Gradient. I već na samom startu pojavljuje se iznimno veliki interes za njegove prototipove, tako da je samo Finnish Sibelius Academy naručila dovoljan broj zvučnika da produkcija bude bukirana do kraja 1985. godine. Tako je malena manufaktura već u svojim početcima iznenadila sve, pa i njihova utemeljitelja, premašivši i najoptimističnija predviđanja, a sve to i prije predstavljanja prvog komercijalnog modela. A to je bio Gradient model 1.0 zvučnici iz 1985. godine. Karakterizirale su ga dvije tehničke značajke koje su zadržane i u svim kasnijim modelima, a i danas predstavljaju dizajnerske postulate tvrtke: vrlo usmjereno i dipolno zračenje zvučničkih jedinica. Njihova jedinstvena konstrukcija bez klasičnog zvučničkog kabineta, već ciljano kombiniranje s ustrojem tzv. otvorene ploče (open-baffle) potpuno je u funkciji reprodukcije zvuka prema navedenim načelima, kako bi se anulirao utjecaj akustike prostora gdje su zvučnici postavljeni. I u tome se uspjelo kao niti kod jedne druge komercijalno dostupne zvučničke konstrukcije, pri čemu je Salmi pripomogao i njegov prijatelj, dizajner Jukka Vaajakallio. Osim uspjeha kojega su model 1.0 i njegovi kasniji nasljednici u 1. seriji ostvarili u prvom redu svojim zvučnim performansama, postali su i svojevrsna kulturološka ikona ljudi u Finskoj i ostatku Skandinavije, a Gradient 1.3 zvučnici nalazi se u standardnoj postavi brojnih muzeja dizajna diljem svijeta.

Politika tvrtke bazira se na permanentnom usavršavanju razvijenih modela. Zbog toga ne postoje debeli katalozi s mnoštvom modela svih mogućih cjenovnih razreda i namjena, već je ponuda svedena na svega nekoliko pomno i beskompromisno konstruiranih modela, namijenjenih isključivo HiFi reprodukciji zvuka, a na čijim se unaprjeđenjima konstano radi. Tu konstataciju potvrđuju brojni vlasnici nekih od Gradient zvučnika 1. serije koji ih i danas, uz naravno, adekvatne „up-grade“ zahvate, ponosno koriste u svojim sustavima ili su se pak s vremenom odlučili za neki od njihovih novih modela. Neutralni karakter koji krasi Gradient zvučnike mnogima je referenca zbog koje, kada ih jednom udome, zauvijek ostaju vjerni njihovoj školi zvuka.

U tvrtki su se brinuli o produkciji i održavanju modela 1. serije sve do kasnih 90.-tih godina, kada su uporna istraživanja i eksperimenti rezultirali daljnjim inovacijama u području usmjerenosti emisije zvuka i dipolnog ustroja rada. 1994. godine CES u Las Vegasu pokazao se kao idealno mjesto za premijerno predstavljanje njihovog novog modela Revolution zvučnika . On uz određena unaprjeđenja i Revolution Active opciju koja je dostupna od 2001. godine, predstavlja i danas referencu tvrtke, ali se ubraja i u kategoriju najboljih zvučnika ikada konstruiranih. Njegov se zvuk ukratko opisuje kao neutralan i transparentan u kompletnom frekvencijskom opsegu (full-range), toliko blizak živoj izvedbi, a zbog tehničkog ustroja konstrukcije gotovo neosjetljiv na obilježja prostorne akustike. Osim toga, njegove unikatne mogućnosti nadogradnje i „set-up“-a nedostižne su i nepojmljive za bilo koje druge zvučnike na tržištu.

U doba dok je još legendarni Peter Walker bio aktivan, Gradient i tadašnji Quad ostvarili su iznimno blisku suradnju. Rezultat toga bila je produkcija dipolnih subwoofera SW-57 i SW-63 za ESL-57 i ESL-63 modele Quad-a. Tako je Gradient postao jedina vanjska tvrtka koja je nešto dizajnirala i proizvodila za originalni Quad. Jorma Salmi i danas s jednakim žarom i pasijom nastavlja daljnja istraživanja i razvoj, zajedno sa svojim timom u koji je uključio i nekolicinu vrhunskih mladih inženjera. Ne istražuju se samo zvučničke konstrukcije, već i ono što je poanta svega – glazba. Nije tajna da je Salmi veliki ljubitelj i vrstan poznavatelj klasične glazbe, kao i većina ostalih zaposlenika tvrtke. Kako bi se Salmi što kvalitetnije posvetio produkciji zvučnika, te oslobodio rukovodećih poslova u tvrtki koji su s vremenom postali pozamašni i zahtjevni, na čelo tvrtke s tom zadaćom 2007. godine dolazi Topi Lintukangas.

Svi Gradient zvučnici u potpunosti se dizajniraju, ručno izrađuju i individualno testiraju u njihovoj manufakturi, u malenom i mirnom gradiću Järvenpää, okruženom jezerima i prirodom, svega 50-tak kilometara u pravcu sjevera udaljenom od glavnog grada Helsinkija. U aktualnoj ponudi nalazi se njih 7, uključujući najnovije Helsinki i Laura modele. Tvrtka se ne oslanja na agresivan marketing, već je ponosna na činjenicu da se vlasnikom njihovih modela postaje uglavnom preporukom. Zato preporučujemo svakom istinskom ljubitelju glazbe koji teži HiFi reprodukciji zvuka u svojem domu, da se pobliže upozna s filozofijom ove, jedinstvene zvučničke manufakture.

Stoga Vas Sigma Audio Koncept kao generalni uvoznik Gradient zvučnika poziva da otkrijete kvalitetu ove audiofilske Finske firme.

Gradient ponuda