ISF Video kalibracija televizora i projektora

ISF kalibracija sastoji se od:

  1. Ispravnog podešavanja dinamičkog kontrasta odnosno ispravnog postavljanja najtamnije i najsvjetlije razine na ekranu bez distorzije i prema standardima pripadajućeg video signala.
  2. Ispravnog podešavanja balansa bijele boje prema CIE chartu na standardiziranu vrijednost od D65
  3. Podešavanja primarne i sekundarne boje prema standardima (Rec.2020, Rec.709,DCI, SD) s najmanjom
   mogućom pogreškom
  4. Podešavanja dekoder boje (na ekranima koji nemaju CMS – color management system)
  5. Podešavanja odgovarajuće gamma vrijednosti
  6. Podešavanja oštrine (sharpness)
  7. Podešavanja postavki ostalih komponenti video sustava(satelitski, kabelski i IPTV prijemnici, BluRay
   playeri,UHD BluRay playeri, media playeri, AV receiveri i video upscaleri)

ISFccc kalibracija se ostvaruje posebno za dnevni mod i posebno za noćni mod rada. Zbog različite količine
ambijentalnog svjetla kod dnevnog odnosno noćnog gledanja, podešavanje ova dva moda je bitno za sliku vrhunske
kvalitete. ISFccc kalibraciju moguće je izvoditi isključivo s profesionalnom mjernom opremom.

Isf Kalibracija

ISFccc kalibracija televizora i projektora

U potrazi za kvalitetnim zaslonima kupci su uglavnom uvjereni da kod kupovine dobivaju zaslon koji će perfektno prikazivati sliku.

Bez obzira koji se zaslon danas kupuje za postizanje optimalnog prikaza, kalibracija ima ključnu ulogu. Ona dozvoljava optimalnu i vrhunsku sliku. Sve moguće postavke iz menija zaslona imaju samo jednu ispravnu poziciju za sliku koja prikazuje najmanju pogrešku. Ovako podešeni zasloni daju sliku koja je najbliže referentnim vrijednostima. Tako znamo da se uložena sredstva u kupljeni zaslon u potpunosti opravdaju tek nakon izvedene ISFccc kalibracije slike.

Ako Vam je kvaliteta slike bitna u daljnjem tekstu je kratki opis što se sve dobiva s profesionalnom ISF kalibracijom. Iako se neki bazični parametri mogu podesiti pomoću posebnih testnih diskova ili testnih video generatora precizna i ozbiljna kalibracija se izvodi s profesionalnom mjernom opremom.

Većina današnjih zaslona ima napredne postavke koje dozvoljavaju upravo takvo podešavanje. Kada pričamo o kalibraciji zaslona postoje industrijski standardi koji određuju različite precizne parametre. Kada su svi međusobno usklađeni dozvoljavaju reprodukciju slike točno onako kako je video ili filmski materijal snimljen. Za implementaciju ovih standarda ISF (Image Scientific Foundation) ima značajnu ulogu. Doslovno svi vodeći proizvođači zaslona i projektora danas imaju napredne postavke koje je ISF postavio kao standard koji dozvoljava optimalno podešavanje zaslona odnosno projektora.

ISF kalibracija se izvodi za dva moda rada: dnevni i noćni mod rada. Bitno je naglasiti i činjenicu da čak dva identična modela zaslona s istim postavkama drukčije mjere kod kalibracije što u konačnici dovodi da se svaki zaslon mora zasebno kalibrirati za optimalni rezultat.

Još jedna zanimljiva činjenica je da većina zaslona kod prvih cca 200 sati prolazi kroz fazu stabilizacije slike gdje se određeni parametri kroz to vrijeme mijenjaju. Samim time se predlaže kalibracija zaslona tek nakon odrađenih prvih 200 sati.

 

Profesionalnu kalibraciju možemo podijeliti na dva osnovna područja

Prvo područje video kalibracije

Odnosi na više parametara koji se mogu podesiti bez kolorimetra. U tu skupinu dolazi definiranje što je najtamnije, a što najsvjetlije a da ta područja ne padnu u video clipping.

Najtamnija odnosno crna boja je kod video signala označena kao 16 (0 IRE) a najsvjetlija odnosno potpuna bijela je označena je s 235 (100 IRE).

IRE predstavlja količina svjetline gdje 0 IRE predstavlja crni najtamniji prikaz a 100 IRE najsvjetliji mogući video signal.

Oštrina (sharpness) u opcijama postavki također ima bitnu ulogu. Oštrina se podešava kako sami rubovi odnosno prelazi s jednog prikazanog objekta na drugi objekt ne ostavljaju dodatne artefakte koji nisu dio video signala. Ako se oštrina na zaslonima previše pojačava daje se privid oštrih rubova. Međutim tu se pojavljuju dodatne informacije koje u konačnici kvare sliku odnosno daju umjetni prikaz nečega što ne postoji.

Kod podešavanja oštrine koriste se video prikazi koji su posebno za to stvoreni, najčešće u obliku vertikalnih i horizontalnih crta različitih debljina. Crte bi se morale prikazati čistim bez dodatka naglašenog rub a s tim da se s druge strane ne stvara mutni prijelaz s crte na pozadinu prikaza.

 

Drugo područje video kalibracije

Odnosi na sivu skalu (grey scale), gammu i precizno definiranje gamuta (kolorimetrija).

Ova navedena područja je moguće podesiti jedino s kolorimetrom ili spektrofotometrom i dodatnim pripadajućim softwareom, hardware-om i referentnim video generatorom.

Siva skala je parametar koji određuje definiciju bijele boje odnosno sive. Ova točka je definirana kao D65 i predstavlja točne koordinate u CIE chart-u. Ova točka je jednaka kod svih postojećih video standarda. Standardna kalibracija sive skale se izvodi na svakih 10 IRE do O IRE do 100 IRE. Dozvoljena tolerancija kod greške se zove delta E i prihvatljivi rezultat je greška do delta E do 4.

Siva skala odnosno video bijela D65 se sastoji od točnih omjera triju osnovnih boja (crvene, zelene i plave) koje stvaraju bijelu boju. Gamma je parametar koji označava kojom gradacijom se crna pretvara u bijelu.

Zanimljivo je naglasiti da kod kalibracije videa crna je ustvari bijela ali s potpunim smanjenjem svjetlosti. Gamma se označava s brojevima. Do nedavno standard HD signala za gammu je bio 2.2 ili 2.4, a kod UHD se trenutno najviše koristi BT.1889 gamma standard koji se koristi u velikoj većini današnje produkcije.

Precizno podešena siva skala i gamma su preduvjeti za postizanje ispravne boje odnosno kolorimetrije. Podešavanje boje se izvodi prema određenom video standardu (EBU, REC709,REC2020, DCI, SMPTE-C) za BluRay (1080p) se koristi REC709, a za UHD (2160p) se koristi REC2020. Podešavaju se primarne (crvena, zelena i plava) i sekundarne (žuta, tirkiz i magenta) boje.

Za kompletno drugo naznačeno područje je nemoguće kalibraciju precizno izvesti bez profesionalne mjerne opreme.

Mogućnost za profesionalnu kalibraciju zaslona prema ISF standardima je sada moguća u Hrvatskoj od strane certificiranog ISF kalibratora drugog nivoa.

 

Cjenik ISF kalibracije za podešavanje dva moda rada (dnevni i noćni)

 

Kalibracija Cijena
Osnovna kalibracija

a) Precizni dinamički raspon od najtamnije do najsvjetlije točke slike
b) Podešavanje oštrine
c) Podešavanje sive skale u 10-postotnom IRE rasteru s minimalnom pogreškom prema standardu D65 CIE chart-a.

LCD, LED i Plazma zasloni:
690,00 kn + PDVProjektori:
890,00 kn + PDV
Napredna kalibracija

a) Precizni dinamički raspon od najtamnije do najsvjetlije točke slike
b) Podešavanje oštrine
c) Podešavanje sive skale u 10-postotnom IRE rasteru s minimalnom pogreškom prema standardu D65 CIE chart-a.
d) Podešavanje ispravne gamma vrijednosti kako za dnevni mod, tako i za noćni mod rada

LCD, LED i Plazma zasloni:
890,00 kn + PDVProjektori:
1290,00 kn + PDV
Puna ISF-ccc kalibracija

a) Precizni dinamički raspon od najtamnije do najsvjetlije točke slike
b) Podešavanje oštrine
c) Podešavanje sive skale u 10-postotnom IRE rasteru s minimalnom pogreškom prema standardu D65 CIE chart-a.
d) Podešavanje ispravne gamma vrijednosti kako za dnevni mod tako i za noćni mod rada
e) Podešavanje primarnih i sekundarnih boja (Gamut) prema predviđenom standardu (EBU, REC709,REC2020, SMPTE-C ili DCI) s minimalnom mogućom pogreškom

LCD, LED i Plazma zasloni:
1390,00 kn + PDVProjektori:
1890,00 kn + PDV

 

Kalibracija se izvodi pomoću profesionalne mjerne opreme s detaljnim izvještajem o korekciji display-a u odnosu na pred-kalibrirano stanje. Izlazak na teren za kalibraciju na području grada Zagreba se ne naplaćuje. Za druge lokacije trošak izlazaka se naplaćuje prema dogovoru.

Ako i Vi želite imati sliku bez kompromisa obratite nam se s potpunim povjerenjem.