Suvremenici smo doba u kojem vizualno dominira i gotovo u potpunosti preuzima vodeću medijsku poziciju. Kvalitetno praćenje multimedijalnih sadržaja, od tekstualno-vizualnih poruka do filmova danas je postalo tehnički dostupno i financijski prihvatljivo. I filmovi i audio-video komuniciranje dobivaju tako neusporedivu psihosocijalnu dimenziju i vjerodostojnost.

Projektor i projekcijsko platno za kino doživljaj

Dominacija slike u percepciji i doživljaju svijeta koji nas okružuje je neupitna. Stručna literatura navodi da oko 90% dojmova što stižu do naše svijesti, dopiru putem osjetila vida, a recentna istraživanja ukazuju na to da je čak 80% našeg pamćenja rezultat brze obrade i procesuiranja vizualnih podražaja. Drugim riječima, pamćenje proizlazi iz slike, tj. iz onoga što vidimo, a filmovi su možda idealan primjer. Upravo zbog načina procesuiranja vizualnih informacija, filmovi koje gledamo u kinodvorani na velikom platnu, ostaju nam u trajnom pamćenju, bilo kao cjelovita djela (filmovi u cijelosti), bilo kao fragmenti (pojedine scene).

Pojasnimo primjerom, generacije gledatelja srednjih godina još i danas pamte kultni filmski serijal Strava u ulici Brijestova (A Nightmare on Elm Street, Wes Craven, 1984.). Protagonist serijala Freddy Krueger urezao se u pamćenja (i snove) brojnih kino posjetitelja 80-ih godina prošlog stoljeća unatoč tadašnjih tehničkih ograničenja. Mnogi su te filmove kasnije ponovno pogledali u ugodnosti vlastita doma, putem tada aktualnih VHS kaseta, video uređaja i (CRT) televizijskih aparata, ali doživljaj nije bio nimalo usporediv s doživljajem iz kinodvorane. Ljubitelji filma pravi doživljaj mogli su iskusiti tek u mraku kinodvorane zahvaljujući prvenstveno velikom platnu, dok su tadašnji kućni audio-video uređaji nudili mogućnost reprodukcije tek informativne vrijednosti, ali nikako i filmskog (kino) doživljaja. Sjetite se samo doživljaja gledanja danas kultnih filmskih serijala o James Bondu, Supermanu, Policijske akademije, Ratova zvijezda, Povratka u budućnost i brojnih drugih hitova koji su pokorili tadašnje kinodvorane.

Analogija se može povući i na današnje ubrzano informacijsko-tehnološko doba. Najnoviji filmovi dostupni su za gledanje na zaslonima prijenosnih računala, tableta i pametnih telefona, dostupni su i na modernim televizijskim ekranima nikad većih dijagonala koji koriste suvremenu tehnologiju (OLED, QLED, 4K LCD itd.). Međutim, ništa od navedenoga ne može i dalje nadomjestiti doživljaj kina i velikog filmskog platna. Pokušajte sami pogledati omiljeni film na nekom od spomenutih multimedijalnih uređaja i u kinodvorani te ćete odmah uočiti veliku razliku.

Današnja audio-video industrija omogućila je da se doživljaj kina može vjerodostojno prenijeti u kućne uvjete (od zajedničkih dnevnih boravaka do prostorija namijenjenih prvenstveno tome), čak da se u gotovo svakom aspektu (tehničkom, tehnološkom, komfornom) kino doživljaj pojača, da postane još boljim, prirodnijim, intenzivnijim. To su omogućila kućna kina. Treba odmah naglasiti da ovdje nije riječ o bilo kakvim audio-video sustavima koji se danas često (i apsolutno pogrešno!) nazivaju kućnim kinima, već o „pravim“ kućnim kinima koja se temelje na kvalitetnoj i usklađenoj uporabi projektora i projekcijskog platna velike dijagonale (po potrebi većoj i od 3 metra). Pogledati i doživjeti omiljeni film, seriju, koncert, crtić, sportski događaj i sl. nenadmašan je doživljaj u pravom kućnom kinu. I to kada god Vi to poželite! Sigma Audio Koncept i njezin tim specijalizirani su za projektiranje i postavljanje upravo takvih kućnih kina, a u svom certificiranom izložbenom prostoru, spremni smo Vam to i demonstrirati. Posjetite nas i osobno se uvjerite u to!

Dolby Atmos, DTS-X, Auro 3D – nove trodimenzionalne formate zvuka kućnog kina

Ako su projektor i projekcijsko platno srce kućnog kina, onda je prateći (surround) zvuk njegova duša. Neraskidive su to dvije komponente koje čaroliju doživljaja istinskog kućnog kina čine potpunom. Bez adekvatnog popratnog zvuka taj će (kino) doživljaj biti dramatično degradiran, neovisno gledali filmove, koncerte, sportska natjecanja, video igre, itd. S druge strane, ispravno implementiran i kalibriran zvučnički sustav taj će doživljaj učiniti intenzivnijim, vjerodostojnijim i upečatljivijim nego u suvremenim kino dvoranama.

Posebne priče su Dolby Atmos, DTS-X i Auro 3D zvuk koji je napravio zasigurno najznačajniji iskorak u evoluciji kućnih kina posljednjih godina, naročito kada je audio segment u pitanju. Propisno pozicionirani dodatni zvučnici za visinsku perspektivu i njihovi pripadajući audio kanali, adekvatno kalibrirani i procesirani, kreiraju doista impresivnu, do sada nezamislivo realističnu zvučnu sliku kućnog kina. Nadilazeći barijere pojedinačnih kanala zvuk se precizno pozicionira i pomiče u prostoru, kreirajući multidimenzionalnu atmosferu koja pobuđuje Vaša osjetila i emocije za maksimalni užitak koji može pružiti kućno kino. Doživjeti filmove poput npr. planetarno popularne Bohemijske rapsodije (Bohemian Rhapsody, Bryan Singer, 2018.) s Dolby Atmos formatom zvuka, u propisno konfiguriranom kućnom kinu, doista je veličanstveno i neusporedivo čak i s naprednijim kinodvoranama.

Kućno kino u Sigma Audio Koncept showroomu stručno je projektirano s certificiranom Dolby Atmos formacijom zvučničkog sustava, pa Vas pozivamo da osobno doživite nenadmašno iskustvo zvuka (i slike) s materijalima snimljenim i reproduciranim i u tom formatu.

Sigma Kino Jbl Synthesis Naslovna

Sinergija kao tajna uspjeha

I najbolji sastojci sami po sebi ne jamče najbolji završni rezultat. Primjerice vrhunski automobil i vrhunske gume na njemu ako nisu adekvatno montirane i balansirane u pravilu za posljedicu imaju katastrofalne performanse. Tako je i s vrhunskim audio-video uređajima. Da bi oni dugoročno i pouzdano pružali maksimum svojih mogućnosti, svoje pune performanse, što im je namjena i zadaća, moraju po svim aspektima biti u maksimalnoj sinergiji.

Da bi se postigao taj stupanj sinergije izgradnja kućnog kina sustavno započinje već s inicijalnim konzultacijama oko ispravnog odabira audio-video komponenti s obzirom na postavljene zahtjeve, projektiranjem sustava, njegovom izvedbom i nadzorom izvedbe, optimizacijom, kalibracijom i puštanjem u rad. Između ostalog, kao nezaobilazni dio tog procesa istaknut ćemo profesionalnu ISF video kalibraciju, kao i kalibraciju višekanalnog zvuka različitim profesionalnim alatima, za što je naš tim stručno obučen. Tu se krije čitav niz naoko sitnih tehničkih detalja o kojima je neophodno voditi računa, a čiji je utjecaj na konačni rezultat od presudnog značaja.

Iskusni, stručni i certificirani Sigma Audio Koncept tim, s mnogobrojnim referencama iza sebe, suvereno Vas može provesti kroz sve zamke projektiranja sustava kućnog kina, te Vam dio rješenja demonstrirati u svom showroomu. Zato nas posjetite s punim povjerenjem!

Kućno kino kao dio Pametne kuće

Osim što se kućno kino treba estetski i funkcionalno uklopiti u prostor, suvremeni način života sve češće promovira i pojam pametnih kuća gdje se praktično svime (grijanje, klimatizacija, ventilacija, osvjetljenje, multimedija, itd.) centralizirano upravlja i kontrolira digitalno putem korisničkog sučelja sustava automatizacije. Današnja tehnika i tehnologija, uređaji i sustavi, omogućuju da i kućno kino bude sastavni dio takve integracije. Kućna kina koja projektira Sigma Audio Koncept nude takve mogućnosti s obzirom na to da su otvorena prema standardiziranim platformama automatizacije kakvi su npr. Control4, Crestron, RTI, itd. Jednostavnost uporabe i pouzdanost takvih aplikacija upravljanja ključni su za njihovu svrsishodnost, a upravo tome Sigma Audio Koncept projektantski tim s bogatim iskustvom na tom polju posvećuje posebnu pažnju. Naš novo uređeni izložbeni prostor (Showroom na adresi Martićeva 27 u centru Zagreba) projektiran je i koncipiran tako da Vam (dio tih) mogućnosti automatizacije možemo demonstrirati, pa Vas pozivamo da nas posjetite i uvjerite se u potencijalne mogućnosti!

Profesionalan i stručan Sigma Audio Koncept tim

Naš tim čine profesionalci koji 20 godina zajedno rade i stručno se usavršavaju, te su certificirani za projektiranje suvremenih kućnih kina, kontinuirano akumulirajući i sistematizirajući znanja. Zbog toga nam je između ostalog povjerena i distribucija nekih od najvećih imena audio-video industrije kao što su npr. Harman Luxury Audio grupa (JBL Synthesis, JBL Premium, Lexicon, Mark Levinson, Revel), KEF, NAD, Bluesound, Simaudio Epson (HT projektori), itd. Iza nas su brojne reprezentativne reference i zadovoljni korisnici, a kroz dugogodišnja iskustva razvili smo pouzdan tim (koji se po potrebi proširuje provjerenim i uigranim kooperantima) koji može cjelovito odgovoriti i najkompleksnijim zahtjevima iz ovog područja po principu „ključ u ruke“. Zato Vas pozivamo da nam se obratite i posjetite nas s punim povjerenjem!

Pročitajte BUG reportažu o ATMOS kinu.