Sigma Kino Jbl Synthesis Naslovna

Današnja elektronička tehnologija omogućuje stvaranje kućnih replika ultimativnih kino dvorana. Ispravno i dobro projektirano kino, u vlastitom domu, pruža doživljaj koji može nadmašiti i najbolje kino dvorane. Tvrtka Sigma Audio Koncept bavi se konzultacijama, projektiranjem, izradom i postavljanjem cjelokupnih rješenja za kina u sklopu kućnog okruženja. Bez obzira na situaciju uvijek postoji aplikacija koja, ako se ispravno implementira, osigurava mogućnost idealnog rješenja.

Sukladno budžetu i situaciji za stvaranje optimalnog tehničkog rješenja bitni su sljedeći parametri:

 1. Veličina i vrsta projekcijskoga platna.
 2. Pravilan izbor projektora za postavljenu aplikaciju.
 3. Adekvatan tip zvučničkog sustava s pravilnom postavom.
 4. Potrebne elektroničke komponente za punu funkcionalnost sustava.
 5. Raspored sjedećih mjesta i njihov tip.
 6. Ventilacija (hlađenje i grijanje).
 7. Akustički tretman prostora.
 8. Tehnička soba ili ormar.
 9. Upravljanje sustavom.
 10. Ispravno izvedeno ožičenje.

1. Vrsta i tip platna je jedan od ključnih elemenata za kvalitetno projiciranu sliku. Iako ne postoji standardizirano pravilo za veličinu platna, ona se u pravilu definira prema više čimbenika (projektor, udaljenost od prvog i zadnjeg reda sjedenja kao i veličina samog prostora). Vrsta platna koje se ugrađuje, određuje se prvenstveno prema količini prostornog svjetla. Idealna situacija za kino je da ambijentalno svjetlo ne postoji. To su uvjeti koji mogu osigurati referentnu sliku. Ambijentalno svjetlo se može pojaviti i zbog same projekcije. To se odnosi na prostorije koje imaju svjetlije obojene zidove i interijer. Zato se i predlaže u samim projektima da interijer i zidovi nikako ne budu svijetlih boja. Ako ne postoji optimalna situacija po pitanju ambijentalnog svjetla, primjenjuju se platna predviđena za takve aplikacije. Ta platna se opet razlikuju po nizu parametara, od količine pojačanja (gain) do sposobnosti poništavanja indirektnog svjetla na samom platnu.

2. Projektore možemo podijeliti u dvije osnovne skupine: prezentacijske projektore i projektore za kućna kina. Treba odmah naglasiti da su po svojim svojstvima prezentacijski projektori nekompatibilni za upotrebu u kućnim kinima. Zbog slabog kontrasta koji se manifestira na količine crnog nivoa daju blijedu i dinamički umrtvljenu sliku. S druge strane projektori koji su namijenjeni kućnim kinima imaju odličan dinamički kontrast. Ti projektori danas u pravilu imaju mogućnost naprednih postavki koje omogućavaju profesionalnu kalibraciju. Sa ISFccc kalibracijom postavlja se projektor u radni režim s najmanjom mogućom greškom prema video i filmskim standardima. Rezultat toga je prezentacija prirodne, neutralne i žive slike.

3. Zvučnički sustav treba biti razrađen i postavljen na optimalni način. Pozicije određenih zvučničkih kanala određuju se prema pravilima koja su determinirana prema sjedećim pozicijama, veličini prostora, kao i akustičkim mjerama samog kina. Ispravno pozicionirani zvučnici kod kina ključni su za stvaranje kulise okruženja prema referentnim standardima. Nepravilna pozicija zvučnika može radikalno unazaditi kvalitetu i doživljaj zvuka kućnog kina.

4. Kod kućnog kina koristi se cijeli niz različitih komponenata za upravljanje i pogon same slike i zvuka. Odabir komponenta se određuje prema klasi sustava a sastoji se od: izvora slike i zvuka (DVD playeri, blu-ray playeri, media playeri, multimedijski serveri, DVB prijamnici, satelitski prijamnici, IPTV prijamnici, kabelski TV prijamnici, VHS reproduktori) i drugi uređaji koji podržavaju audio/video formate koji su definirani industrijskim standardima.

5. Raspored i pozicija sjedećih mjesta moraju biti detaljno razrađeni u odnosu na pozicije platna i projektora. Vrsta i tip fotelja se specificiraju kako po estetskom tako i po funkcionalnom obilježju (kao npr. motorizirane fotelje s podešavanjem nagiba i mogućnošću ugradnje uređaja koji simuliraju podrhtavanje).

6. Kako su često ozbiljni projekti kućnog kina u pravilu bez prozora, poseban naglasak se daje rješavanju sustava ventilacije, odnosno grijanja i hlađenja. Rješenje ovog pitanja predstavlja također jedan od neizostavnih elemenata kvalitetnog i funkcionalnog kina.

7. Kompletna akustička rješenja dijele se na više područja.

 • Akustička izolacija same prostorije koja je namijenjena za kino. Na ovaj način se stvaraju optimalni uvjeti za praćenje filma. Zvuk koji nastaje pri reprodukciji filma na ovaj je način izoliran od ostalih prostorija u objektu. To omogućuje praćenje filma u bilo koje doba i pri većim glasnoćama, a da ostali ukućani uopće nisu svjesni da se reproducira film. S druge strane sami gledatelji filma isto tako su zvučno izolirani od vanjske buke, odnosno zvukova.
 • Akustički tretman prostora u kojem se nalazi kućno kino. Tu se vodi računa da bi se postigli optimalni akustički uvjeti za reprodukciju zvuka u kinu. Pravilno postavljeni i ugrađeni akustički elementi omogućuju postizanje neophodnih preduvjeta za optimalni rad odabranog zvučničkog sustava.
 • Ako je kuća u fazi projektiranja, dimenzije kina specificiraju se tako da se po pitanju akustike postignu optimalni rezultati.

8. Tehnička soba ili ormar se odnosi na određeni prostor odnosno poziciju gdje su smješteni svi potrebni elektronički uređaji. Pri tomu se razrađuju potrebiti uvjeti za adekvatno hlađenje specificirane opreme. Ispravno riješena implementacija ovog segmenta ključna je za stabilno i nesmetano funkcioniranje kompletnog sustava.

9. Upravljanje sustavom se može riješiti lokalno ili kao dio automatizirane kuće. Dobro posloženo upravljane rezultira jednostavnim i logičnim rukovanjem za aplicirani sustav. Upravljivo je doslovno sve, od pogona samog kina, ventilacije (grijanja i hlađenja), rasvjete, itd.

10. Ispravno projektirane i izvedene instalacije za slabu i jaku struju, predstavljaju još jedan od ključnih preduvjeta za kvalitetno kućno kino.

Obratite nam se s potpunim povjerenjem za izradu idejnog projekta, odabira odgovarajuće opreme te izvedbu.