GamuT Hrvatska: Stereo Pojačala, Zvučnici, CD Playeri

GamuT Hrvatska: Stereo Pojačala, Zvučnici, CD Playeri

GamuT je danska tvrtka čija povijest datira u početke 80-tih godina kada joj je temelje udario iznimno nadareni audio inženjer Ole Lund Christensen. On je začetnik i realizator revolucionarne topologije izlaznih pojačala koja koriste samo jedan MOSFET tranzistor, ogromne strujne sposobnosti, po kanalu u izlaznom stupnju. Konvencionalno ustrojena tranzistorska izlazna pojačala koriste popriličan broj tranzistora koji moraju biti perfektno sinkronizirani. Pošto to u praksi nije moguće savršeno izvesti, a da se ne zadire u vjerodostojnost prijenosa i pojačanja osjetljivog audio signala, Christensen je došao do spomenute, briljantne ideje sa samo jednim, snažnim tranzistorom po kanalu (u slučaju balansiranog dizajna pojačala, što svi GamuT modeli jesu, to znači po jedan MOSFET za pozitivnu i negativnu periodu signala svakog kanala). Zbog brojnih soničnih prednosti takvog ustroja, on se primjenjuje u svim GamuT pojačalima .

Izvrsne zvučne performanse, snaga s obilnim strujnim pokrićem, pouzdanost, ali i sofisticirane zaštitne petlje za kontrolu sustava u cjelini, zaštitni su znak svih GamuT pojačala, pa tako i legendarnog izlaza D200, koji je i danas dostupan u najnovijoj D200i inačici. Osim najzahtjevnijih ljubitelja dobroga zvuka u svojim kućnim sustavima, originalni D200 i danas nezaobilazno koriste brojni profesionalni studiji (posebno skandinavski). Inače, Christenesen je i prije utemeljenja tvrtke GamuT bio poznat i priznat u profesionalnim vodama pod okriljem branda SiriuS.

Iako briljantan audio inženjer, Christensen se nije znao najbolje nositi s poslovnim zahtjevima brzorastuće uspješne tvrtke. Zbog toga, sredinom ovog desetljeća GamuT preuzima Lars Goller, dugogodišnji glavni inženjer tvrtke ScanSpeak, zaslužan za razvoj brojnih vrhunskih zvučničkih jedinica, poput npr. Revelator visokotonaca, u toj poznatoj danskoj tvrtki specijaliziranoj za proizvodnju istih. Njegovim dolaskom na čelo, tvrtka doživljava renesansu i daljnji uspon. S obzirom na svoj impresivni životopis, Lars Goller, ujedno i kao šef inženjerskog tima proširuje i unaprjeđuje aktualni asortiman GamuT elektronike, ali čvrsto se držeći temelja koje je ranije tako uspješno postavio Christensen. Tako su unatoč njegovom odlasku iz tvrtke, Christensenove ideje i topologije, uz daljnja unaprjeđenja, ostale i danas zaštitni znak izvrsne GamuT elektronike. Upravo je na tim temeljima, uz spomenuto legendarno izlazno pojačalo D200 predstavljeno i niz drugih modela, koji su ubrzo pokupili bezrezervnu naklonost publike i stručnih medija. Osim izlaznih pojačala izdvajamo cijenjeno pretpojačalo D3i i CD player CD3, dok model DI-150 figurira kao jedno od najboljih integriranih pojačala na svijetu.

Bilo je samo pitanje trenutka kada će Lars Goller svoje ogromno znanje i resurse iz ScanSpeak-a primijeniti u svojoj novoj tvrtki. I nije trebalo dugo čekati. Do danas je GamuT razvio 4 serije zvučnika, različitih cjenovnih razreda, od referentne ekskluzivne El superiores, preko pristupačnijih ali i dalje beskompromisnih L i Phi, sve do najnovije početne Dana serije. Tako je kompletna ponuda tvrtke zaokružena, od CD3 izvora zvuka, preko široke game pojačala, do zvučnika.

Potraga za napretkom

Tvrtka i dalje nastavlja intenzivno raditi na razvoju i istraživanju, testirajući i primjenjujući najnovije tehnologije. Takav znanstveni pristup nije niti malo lagan, jednostavan, niti jeftin, ali se itekako osjeća prilikom slušanja glazbe putem GamuT audio sustava . Ono što je najvažnije, kako i sam Lars Goller kaže, bitno je da sve to radimo zbog pasije prema glazbi.